SeneCura SeniorCentrum Šanov

ZOO v SeniorCentru Šanov

Už nějaký čas vedení našeho SeniorCentra v Šanově s aktivizačním týmem přemýšlí o uspořádání zájezdu do ZOO. Jedním z navržených řešení bylo pozvat zoologickou přímo k nám na jih Moravy. Oslovili jsme paní Němcovou z Golčova Jeníkova, majitelku malé pojízdné zoologické zahrady a pozvali ji k nám. Domluvili jsme se na 4. srpna a jak se tento datum blížil, padaly různé názory a představy o tom, jaká zvířátka k nám zavítají a zda si je budeme moci pohladit, zda uvidíme nějaké šelmy a také hady.

K naší velké radosti jsme měli možno vidět vše jmenované a ještě více a těch zvířat, u kterých je to možné, se také bezpečně dotýkat. Párek krásných karakalů, kočkovitých šelem z amerického kontinentu otevřel pomyslnou oponu dopoledne. Ke každému zvířátku jsme slyšeli jeho příběh, odkud pochází, co vyžaduje a jak k němu majitelka přišla. Pohozené štěně našlo domov u paní Němcové a dnes je z něho starostlivá fenka máma, která se stará nejen o svá štěňátka, ale také o dvě malé surikaty.

Co dále jsme viděli? Želvičky, chameleona, agamy, hady, činčily, prasátka, štěňátka, ale také obrovské šváby, kobylky, a další živočichy, kteří se dají zahrnout pod lidový název „havěť“.

Bylo krásné vidět rozzářené oči seniorů, když jsme s jednotlivými zvířátky procházeli jejich řady, paní Vladimíra se zpočátku zdráhala, ale pak se dotkla i hada a i když byla přesvědčena nepříjemném zážitku z doteku, opak byl pravdou. Paní Anna zase doslova jásala a mluvila se všemi kolem, i s těmi čtyř a vícenohými návštěvníky.

Takové dopoledne vždy uteče rychle a my věříme, že tato ZOO návštěva není u nás naposledy.

 Další článek