SeneCura SeniorCentrum Šanov

Enkaustika v SeniorCentru Šanov

Do pomyslného křesla pro hosta našeho SeniorCentra Šanov paní Alice Kružíková. Tentokrát to nebylo jen o povídání, ale i o praktickém tvoření pomocí enkaustiky.

Enkaustika je zvláštní umělecký projev. Používají se vosky a speciální papír a malá žehlička, kterou se barvy nanášejí. Vznikají krásná umělecká dílka a vyjádření, se kterými se ještě v souladu s konceptem arteterapie pracuje. Když paní Alice vytvořila první obrázek, který můžete vidět v barevné příloze, ozývaly se ihned hlasy. „To je vodopád!“ viděla paní Božena. „Já vidím hory a zapadající slunce.“ říkala zase paní Milada. „Já zase vidím hlavu koně!“ konstatoval nadšeně pan Miloslav, který se hned jal tvořit další dílko. Hovořili jsme také o pocitech, které v nás daný obraz vyvolal. Tu oheň a vášeň, tu smutek to podle obrazu a pohledu člověka.

S paní Alicí jsme mluvili také o jejích dalších zálibách a plánech. A ta nejkrásnější zpráva na konec byla nakonec dvojitá. Hosta jsme pozvali k další návštěvě a pozvání bylo nadšeně přijato. A jak to vypadá, paní Alice příště nepřijede sama.

 Další článek