SeneCura SeniorCentrum Šanov

Rozsvícení vánočního stromku a začátek adventu

Jednou z pravidelných tradic v domovech SeneCura je každoroční rozsvícení  vánočního stromečku. Této akci samozřejmě  předchází  náročná příprava. Vedení  domova zve rodinné příslušníky, starostu obce  Šanov a další hosty. V  kuchyni se plánuje občerstvení a to spolu s aktivizačním týmem a dalšími, který peče cukroví. Správce budov má na starosti vlastní stromek a přípravu místa pod pergolou, chystá se vystoupení dětí z místní základní školy a mnoho dalších bodů a věcí.

Vlastní akci předchází i povídání s našimi klienty, takové to zdravé a přirozené motivování. Slyšeli jsme mnoho dotazů k tomu, co vše se bude podávat k „zakousnutí“ a jaké nápoje budou. Krásným překvapením pro klienty byly koláčky a to tvarohové, makové a hruškové. Paní Cecilka Novotná  se ptala,  jaké nápoje budou. No přeci ty, které zahřejí. Čaj se zázvorem a medem, hruškový čaj a další. A ano k potěšení některých a ke zklamání jiných byly nápoje bez alkoholu. Vždyť o tom tento den nebyl.

Po přivítání a úvodním slovu našeho pana ředitele Ing. Michala Veleby k nám také promluvil starosta obce pan Škarek a připomenul pravý smysl Adventu a Vánoc. Mezitím se rozdávalo cukroví, koláčky, nápoje a úsměvy. Pro mě osobně je to rok od roku osobnější setkání s přáteli. Známe se už díky spolupráci s pedagogy z místní školy. Známe se už s těmi rodinnými příslušníky, kteří nás navštěvují  pravidelně, s rodinami některých kolegyň a kolegů. Přátelské setkání, to že domov pro seniory není a nebude odříznutým ostrovem kdesi na jihu  Moravy, ale součástí společenského a kulturního dění v širší společnosti, mě naplňuje radostí.

Večerní chvilku u stromečku podpořilo nakonec i počasí, na čas se otevřela i obloha, abychom viděli hvězdy. Rozcházeli jsme se s krásným pocitem a to nejen díky upřímnému poděkování pana ředitele za dobře odvedenou práci.

Hezký advent.

 Další článek