SeneCura SeniorCentrum Šanov

Křeslo pro hosta s mykologem v SeniorCentru Šanov

V dnešním, pro SeniorCentrum Šanov  již několik let tradičním formátu, „Křeslo pro hosta“  pomyslně usedl manžel naší kolegyně Markéty  pan Milan Gálik. Je vášnivým amatérským mykologem. To slovo amatérským neznamená, že jeho znalosti o houbách nejsou rozsáhlé, encyklopedické, ba naopak. K odborným znalostem krásně přidával také zajímavosti. Víte například, jaká je cena jednoho kilogramu lanýžů? Tedy hub, které hledají ve Francii cvičení vepři? Cena se pohybuje i kolem 30 000 dolarů.

Připravili jsme  si mnoho otázek.  Paní Eichlerová se ptala, co dělat při požití jedovatých hub a zda skutečně pomáhá mléko, paní Veleckou zase zajímalo, zda se může pít na houby alkohol. Mléko nepomůže, zato  návštěva lékaře ano.  A  alkohol? Rozhodně v jiný čas, než  v době pojídání smaženice.

Kromě odborných otázek vždy chceme hosta našim  klientům představit  jako obyčejného člověka se svými zájmy, zálibami a zaměstnáním. Pan Milan rád a dobře vaří, rád tráví svůj čas s jejich dvěma dcerami, a pracuje jako stolař ve firmě, která vyrábí dětská hřiště.

K dnešnímu povídání určitě patří druhý díl někdy na konci léta. To poznamenala naše klientka paní Sovová. A víte proč? Požádala pana Milana o to, aby přišel s košíkem plných hub a povídání bylo pro příště také s ukázkou a pokud možno i s hodinou vaření.  Všichni se těší.

V následujících dnech nás čeká například návštěva knihovny v Hrušovanech s klienty, jež rádi čtou a přejí si spojit knihovnu s čajem nebo kávou. Rádi také domluvíme v této knihovně výstavu fotografií novému klientovi našeho domova panu MUDr. Odehnalovi.

 Další článek