SeneCura SeniorCentrum Šanov

Jaro kam se podíváš, koláčky a novinky ze Šanova

Tento překrásně jarní týden na jihu Moravy v SeniorCentru Šanov jsme se s klienty ve volnočasových aktivitách zaměřili na vše, co se týká jara. Tedy jakékoli aktivity, výtvarné, verbální, dramatické i muzikoterapeutické. Ještě navíc jsme pracovali zvláštním postupem. Například, co se týče výtvarných činností, jeden obrázek, jedno dílo, je vždy výsledkem práce skupiny klientů. K některým „dílům“ se rády přidaly také kolegyně sestry a pečovatelky třeba otiskem dlaně na plátno abstraktním základem a domalbou. Na jiné budově pod vedením Milušky, aktivizační kolegyně, tvořili klienti plošné třírozměrné obrázky a tým klientů žluté budovy s kolegyní Dášou použili k výtvarné činnosti také pampelišky. Výsledky tvorby můžete vidět ve foto příloze tohoto příspěvku.

Další jarní činností je vytváření příběhu jara (již zmíněná dramaterapie), tedy vytvoření společného příběhu na téma co vše se děje s přírodou, zvířaty, počasím i s lidmi v období jara. Příběh se stal také praktickým. Vzpomínali jsme jaké nářadí je potřeba na zahradě, jaké plodiny a kdy se sází. Paní Ludmila, které udělal jarní příběh největší radost, popsala snad vše, co lze v specializovaném zahrádkářském obchodě pořídit. Také jsme si vzpomínali na všechny písničky s tematikou jara, květin nebo ročních období. S velikou radostí se také chceme pochlubit, že jsme s klienty stihli upéct koláčky s tvarohem a povidly, které pochválila i naše vedoucí stravování paní Gazdová. Klienti si také dělali legraci, že koláčky pečeme na svatbu. Která kolegyně to bude? Také padla v žertu varianta, že když to jde a umíme, můžeme koláčky prodávat na tržišti.

K tomu všemu si domyslete každodenní zdravotní cvičení, informace o aktuálním dění doma i ve světě, odpolední posezení s kávou a vzpomínání na dětství v období jara, individuální návštěvy klientů, kteří jsou upoutáni na lůžku, a plnění „ročních přání“ klientů. Pan Radoslav si přál pohodlné posezení do svého vozíku, paní Eva servírovací stolek, pan Petr krásnou a teplou deku a polštář. Všechna tato přání jsme rádi splnili.

A pokud čtete článek pozorně, napadá vás otázka. A kde jsou ty novinky? Například pod vedením pana ředitele Ing. Michala Veleby, který se zapojil také v praktické části, a s pomocí správce budovy pana Pavla Ležáka, vznikl ve vnějších prostorách domova úžasný hudební nástroj. Jeho fotografii přikládáme v příloze. Zná někdo z čitatelů jeho název?

A co nás čeká příště? Určitě to bude téma: “Máj lásky čas“. Ano i v domově pro seniory je středem našich životů láska.

 

 Další článek