SeneCura SeniorCentrum Šanov

Návštěva ergoterapeutky v SeniorCentru Šanov

U nás v SeniorCentru Šanov se pyšníme kvalitními volnočasovými programy a také tím, že s námi spolupracuje několik odborníků z různých oborů. Jednou ze stálých spolupracovnic je ergoterapeutka, paní Bc. Ladislava Chanovická. Při minulých návštěvách vždy pracovala s malými skupinami, kdy společně s klienty cvičila, doporučovala pomůcky a postupy, jak zlepšit motorické schopnosti. Dále jak si například bez dopomoci samostatně zapnout knoflíky, obléct košili, obout boty a zlepšit nebo umožnit další běžné každodenní činnosti. Obléct se sám se zdá pro zdravého mladého člověka banální, ale pro seniora důležitou součástí dne. A pokud jsou tyto úkony zvládnuty samostatně, rozhodují také o udržení kvality života.

Návštěva tento týden byla ovšem jiná. Na základě doporučení naší paní vrchní sestry Dany Valachovičové navštívila paní ergoterapeutka některé určité klienty. Ty nejdříve v příjemném rozhovoru „vyzpovídala“, aby zjistila, jaké mají klienti potíže, jak se tyto potíže projevují a také jak by chtěli naplnit svůj volný čas, jaké mají životní cíle a zda jsou připraveni pro zlepšení stavu cvičit a dodržovat doporučené postupy. Tato cvičení také ihned společně prováděli, opravovali a vylepšovali. Společně strávený čas paní terapeutka zakončila zpravidla větou: „Vidíte, jde to!“ nebo „Uvidíte, půjde to!“

Nám, aktivizačním pracovníkům, doporučila výrobu některých jednoduchých ergoterapeutických pomůcek. Například tu k zlepšení citlivosti prstů a jejich motoriky. Postup pro výrobu takovéto pomůcky je jednoduchý:

Připravíme si misku nebo jinou hlubší nádobu, do které by se vešly obě ruce od zápěstí dolů. Do nádoby umístíme například luštěniny spolu s většími předměty, kamínky a podobně. Tyto větší předměty se potom hledají a tím se zábavnou formou dosahuje výše uvedeného výsledku. Jako z pohádky, že?

O své návštěvě a doporučeních jednotlivým klientům nám paní Ladislava také zašle podrobnou písemnou zprávu a my budeme rádi její doporučení respektovat. Děkujeme a těšíme se na další spolupráci. Vždyť ti, co k nám jezdí pravidelně, jsou již také trochu „naši“.

 Další článek