SeneCura SeniorCentrum Šanov

Italský týden v SeniorCentru Šanov

Poměrně velkou novinkou v domovech SeneCura jsou týdenní tematické jídelníčky. Tento měsíc to jsou italské lahůdky a jídla, a to včetně italského vína, zaslechli jsme, že bude toskánské. Na tento speciální jídelníček navazují i oblíbené a tradiční ochutnávky. Tento týden jsme zvolili salát „Caprese“. Tento pokrm totiž pochází z ostrova Capri a je to vynikající mozzarella s rajčaty, bazalkou, olivovým olejem a špetkou soli, eventuálně i trochou pepře.

V průběhu přípravy salátu měli aktivizační pracovníci přichystáno povídání a otázky na téma Itálie. Jaké jsou oblíbené a známé potraviny, a také něco ze zeměpisu. Kde se nachází šikmá věž, kde město s gondolami a mořem, kde je koloseum, kde Pompeje a mnoho dalších otázek. V této části, a to není žádné překvapení, excelovala paní Vladimíra, jejíž zálibou je cestování a Itálii navštívila několikrát.

Klienti se v průběhu ochutnávky dozvěděli o blahodárných účincích olivového oleje, bazalky a také z jakého mléka se původně mozzarella vyráběla. Věděli by to i čtenáři tohoto příspěvku?

Den, kdy krásně a příjemně svítí sluníčko, vzpomíná se na moře, povídá se o jídle a navíc se i ochutnává, ten uteče vždy velmi rychle. To vše v příjemné společnosti. Jen pánové Ivo a Zdeněk poznamenali, že se těší na tu skutečnou ochutnávku. Mysleli tím samozřejmě italské víno. A my víme, že kdo si počká…

Příští týden nás čeká letní kino s italským filmem. Jaký to bude, o tom se bude losovat v debatě o italském filmu.

 Další článek