SeneCura SeniorCentrum Šanov

Vystoupení dudáků v SeniorCentru Šanov

Naše středeční návštěva, dudácké duo u Rosic u Brna manželé Lenka a Ondřej Tryhukovi, překročili rámec běžného vystoupení a svou znalostí z historie a také znalosti dudáckých písniček z celého světa roztančili v židlích všechny naše klienty a také samozřejmě i rozezpívali. No vždyť se ocitli na jižní Moravě, v regionu pověstném tradicemi a zpěvem. Bylo s velkým potěšením vidět, že oba protagonisté touto hudbou doslova žijí. Ostatně jejich první čtyřletá dcera již jezdí občas na vystoupení s nimi.    

Jednotlivé písničky například ze Skotska, z Balkánu a ze Slovenska se střídaly s poutavým povídáním o tom, jak a kdy dudy jako hudební nástroj vznikly, kdy a jak a k čemu se používaly. Ve Skotsku tato dudácká hudba od nepaměti doprovázela muže do boje, nebo svatebčany k obřadu.

Představte si krásný letní den, modrou oblohu, sluníčko tak akorát, kolem dokola dozrávající hrozny ve vinohradech, na poli se sklízí obilí a skupinu obyvatel našeho domova sedící pod krásnou dřevěnou pergolou. Před nimi krásný pár v krojích a zpěv a tóny se rozlévají kolem. Téměř jako obraz. Takové obrázky z našeho života u nás v SeniorCentru v Šanově žijeme  a nabízíme jejich ochutnávku těm, kteří se zajímají o život svých blízkých. Tak krásné dny všem.  

                       

 Další článek