SeneCura SeniorCentrum Šanov

Návštěva hostů z Norska

Tento týden jsme v SeniorCentru Šanov přivítali studentky z Norska, které jsou u nás na stáži. Vyzkoušely si práci pečovatelky v našem domově a pozvali jsme je také k jednodenní společné aktivizaci.

V úvodu jsme se všichni vzájemně představili, a to v českém jazyce, v angličtině a v norštině. Poté následovaly dotazy našich klientů.  Paní Pavla Huvarová, klientka našeho domova, překvapila hosty krásnou angličtinou. Velmi radostně pomáhala s překladem některých slovních spojení.

Všechny nás zajímalo, jaká jsou tradiční jídla v Norsku, jaké mají mladé slečny záliby a koníčky, a jaké mají životní plány. Dozvěděli jsme se, že hrají fotbal a že jedna z nich, nejmenší Anička, jak ji hned česky přejmenovala paní Velecká, ráda hraje na kytaru a zpívá. V Norsku se samozřejmě tradičně jí ryby, nejčastější přílohou jsou brambory.

V další části jsme se vzájemně představili zpěvem národních písní a dalším povídáním na téma barvy a čísla.  Jak se řekne černá barva norsky, anglicky, česky, ale také v jiných jazycích.

Mladé slečny si svou laskavou péčí a úsměvy získaly naše klienty. V poslední společné dopolední části jsme navštívili naši zahradu a rybníček, seděli jsem na sluníčku, pořizovali společné fotografie, některé naše kolegyně si vyměňovaly kontakty s hosty. Náš klient pan Kurtin si vzpomněl na své znalosti švédštiny a ihned měl kolem sebe hlouček poslouchajících.

Pro návštěvnice Norska byl podle jejich slov překrásný pohled na naše zelené jarní louky plné květin. U nich je prý ještě sníh. My už ale víme, že v našich vzájemných vztazích jsou otevřená srdce.

 Další článek