SeneCura SeniorCentrum Šanov

Moravský „košt“ nejen slivovice

Na základě návrhu vrchní sestry Dany Valachovičové jsme v našem šanovském domově SeneCura s velkým potěšením uskutečnili první moravskou ochutnávku lihovin. Rodinní příslušníci našich klientů však mohou zůstat zcela bez obav, šlo opravdu pouze o ochutnávku, dávky lihovin posloužily jen k pohlazení chuťových pohárků. Těm kromě toho určitě zalahodilo i nezbytné pohoštění v podobě tří druhů klobásek, sýra a chleba k zakousnutí.

Tento den byl v rámci pravidelných aktivizačních činností spojen také s povídáním o tom, jak se pálí slivovice, s promítáním dokumentu o moravských pálenicích nebo s písničkami o pivečku, vínu a pálence. Klienti měli velkou radost, že je navštívil pan ředitel Ing. Michal Veleba, připil si s nimi a zazpíval písničku.

K ochutnání jsme nabízeli tradiční slivovici, meruňkovici, borovičku, ořechovku, višňovku a medovinu. Většinou šlo jen malé množství jednoho druhu nápoje, aby si klient připomněl, jak chutná na jazyku. Některým pak k prožití příjemného odpoledne stačila pouze písnička a dobrá nálada. Alkohol jsme ostatně používali spíše v rámci aromaterapie. Nejvíce voněla ořechovka, a tak mnohé určitě zaujalo vyprávění paní Vackové a paní Hladké o tom, jak se tento nápoj vyráběl. V našem domově SeneCura na jihu Moravy jsme tak zkrátka prožili další pohodový den.

A protože tradice žijí nejen v písničkách a vzpomínkách, ale také v praktickém životě mladší generace, brzy nás čeká další setkání. Tentokrát s dětmi z místní základní školy a se studenty ve Znojmě, kteří nás ve společných projektech seznámí s tím, jak dnes žijí mladí lidé. Ale to už prozrazujeme malé tajemství…

 Další článek