SeneCura SeniorCentrum Šanov

Květnová ochutnávka v SeniorCentru Šanov

Po zimním období plném ochutnávek ve stylu „moravská zabijačka“ nastává  období,  kdy  si klienti více přejí jarní a lehčí gurmánské zážitky. Paní Liščáková několikrát říkala, že takové domácí sirupy a šťávy, doplněné  ovocem,  ozdobené  třtinovým cukrem a meduňkou a dalšími bylinkami, může nabídnout zážitek všem smyslům. K ní se přidaly další dámy a tak byl program květnové ochutnávky odsouhlasen.

Dnešní den jsme tedy nabízeli klientům bezový, pomerančový, kiwiový, hruškový, višňový sirup a hroznovou šťávu v kombinaci s ovocem a bylinkami. Abychom my, aktivizační pracovníci, pobavili klienty, naplnili jejich volný čas, ale také dodrželi zásady své odbornosti, pojali jsme ochutnávku také jako smyslovou aktivizaci. Vždyť bylinka se dá nejdříve ovonět, také si na ni můžeme sáhnout, když  ji   promneme mezi prsty, vydává i zvláštní zvuk, vnímáme její barvu a také její chuť.  A to v kombinaci se sladším sirupem a kousky pomeranče, ananasu, mandarinek, broskví nebo směsí lesního ovoce.

Nedá se s určitostí říci, která chuť, nebo který sirup byl nejlépe ohodnocen. Podstatné je, že jsme strávili příjemný a pohodový den. Povídali jsme si s klienty, jak to lidé doma dělají a co bychom si tak udělali dobrého na příští ochutnávku. Společně jsme si vybrali nakládané sýry.

No a co nás čeká v Šanově příště? Tento pátek nás navštíví a zahraje nám světoznámý hudebník Ondřej Smeykal.  Moc se na něj těšíme.

 

 Další článek