SeneCura SeniorCentrum Šanov

Klienti SeniorCentra Šanov podnikli "Cestu do filmu“

„Moulin Rouge“, „Tři mušketýři“, „Slavné ženy“, to jsou tři divadelní představení, která jsme v minulosti připravili pro naše klienty. Nyní jsme k nim přidali další kus s názvem „Cesta do filmu“. Stejně jako těm předchozím mu dala vzniknout mimořádná spolupráce s pedagogy
a žáky základní školy v Šanově a rovněž s učiteli a studenty střední školy se sociálním zaměřením ve Znojmě, které pro tento účel oslovila naše sociální pracovnice paní Jana Tesařová.

Obyvatelům našeho domova jsme chtěli přichystat takové představení, které by je vtáhlo do děje natolik, aby nebyli pouze pasivními diváky. No ale jak na to? Aktivizační pracovník Petr se ujal scénáře a vznikl nápad – připravil a nastudoval s mladými lidmi ukázky ze známých i méně známých pohádek a filmů. Uhodnout jejich názvy pak bylo úkolem pro naše obecenstvo. Tomu – a nikoli hercům – byla navíc netradičně nápomocná divadelní nápověda, jejíž role se zhostily aktivizační pracovnice Dáša a Anička.

Produkci zahájil ředitel našeho domova pan Ing. Michal Veleba a poté se již po krátkém úvodu představili první herci. „Tohle je film Řeka čaruje,“ volala paní Velecká, „… to znám.“  „To je film S tebou mě baví svět,“ poznaly současně paní Hrudníková a paní Vacková. A kteří herci že v něm představují hlavní role? „No přece Pavel Nový, ten, co chodí v kraťasech a otužuje se,“ přihlásila se paní Liščáková. Příležitost po ní pak dostali i další, postupně totiž bylo představeno deset různých ukázek.

Mezi mladými herci rozpoznali zkušení filmoví kritici z řad obyvatel našeho domova hned několik nesporných talentů. Věnujte se tomu, děti, vybízeli je po představení. Při takto společně stráveném dopoledni jsme zažili mnoho úsměvů, poděkování a pohodových chvil. Naším cílem bylo se pobavit a také trochu procvičit paměť klientů domova. A podle spokojených tváří zúčastněných se dalo snadno rozpoznat, že se jej opravdu podařilo splnit.

A co nás a naše klienty čeká příště? Třeba křeslo pro hosta se zajímavou dámou Štěpánkou Pokorníkovou a jejím povídáním o politice, fotografiích a nadaci Křižovatka, která v českých nemocnicích pomáhá vybavit postýlky pro novorozence a kojence monitory dechu. Srdečně vás zveme.

 Další článek