SeneCura SeniorCentrum Šanov

Okamžiky života v SeniorCentru Šanov

SeniorCentrum Šanov se nachází na jihu Moravy v krásné úrodné oblasti u řeky Dyje.  Ve volném čase se na žluté budově bavili klienti se svými klíčovými pracovníky o tom, že by rádi ochutnali, tak jako dříve, zda je už zralá kukuřice. Tato uvařená měkká zelenina s máslem je zkrátka místní tradiční pochoutka.  Proto jsme zařídili, aby se mohli klienti jeden srpnový víkend pod vedením kolegyň Pavlíny Živčákové a Martiny Blanárové  vrátit nejen ve vzpomínkách do období ochutnávání této lahodné letní  pochutiny.  O domácí pohodovou atmosféru opravdu nebyla nouze a spokojené pomlaskávání se neslo areálem domova.

Hned o pár dní později jsme přivítali našeho stálého hosta, korepetitora, hudebníka a laskavého spolupracovníka domova pana Láďu. Opět jsme si za doprovodu klavíru zazpívali lidovky, písničky od Suchého, Šlitra, Voskovce a Wericha a na závěr ještě došlo i na písně na přání. Tento oblíbený formát tak naplnil společenskou místnost červené budovy do posledního místa.  A jak tomu bývá při krásně strávených okamžicích, uběhl tento čas velmi rychle. „Však se zase brzy uvidíme,“ rozloučil se s našimi seniory Láďa.

Hlavní společnou událostí tohoto týdne bylo Křeslo pro hosta, do něhož usedla Štěpánka Pokorníková.  Tato sympatická dáma pracuje v nadaci „Křižovatka“, která se stará o děti ohrožené syndromem náhlého úmrtí kojenců. To však nebylo jediným tématem našeho povídání. Dozvěděli jsme, že Štěpánka také pracovala ve vrcholné politice, má ráda českou kuchyni a fotografie. Příjemné chvíle naplněné povídáním o životě byly zakončeny slibem, že příští návštěva bude jiná – o společné práci studentů a paní Pokorníkové, o fotografování vzácných okamžiků života, o pohledech do očí, úsměvech a pohodě. Tak jak jsou naplněny chvíle našich životů.

Brzy nás čeká ochutnávka báječné ovocné šťávy.  „No jak pro koho, vždyť nejlepší nápoj je přeci pivo,“ pronesl náš klient, pan Kofroň.  Nebudeme se přít, proti gustu… Přání klienta a dodržení jeho zvyklostí je jednou z mnoha zásad našeho domova.

 Další článek