SeneCura SeniorCentrum Šanov

Ergoterapie a plnění ročních přání

Náš domov pro seniory v Šanově, stejně jako všechny domovy SeneCura, má svůj program. Mezi hlavní specifika, kterými se také liší od ostatních domovů, je plnění tzv. ročního přání. Unikátní je pak plnění takových přání u klientů, kteří vzhledem ke svému stáří či zdravotnímu stavu nemohou již zcela precizně verbálně vyjádřit své touhy. Samozřejmě zde my zaměstnanci vnímáme klienta v kontextu jeho života, takže víme, jak se vyjadřuje i neverbálně. U našich klientů, jež jsou trvale upoutáni na lůžku, navazujeme na tradici a koncept bazální stimulace a velmi rádi vybavujeme lůžka ergoterapeutickými pomůckami.

A co taková ergoterapeutická pomůcka vlastně je? Jedná o specifický textilní polštářek s mnoha knoflíky, korálky, míčkem, tkaničkami nebo i suchým zipem. Klient jej využívá k naplnění času a těmito podněty aktivizuje své smysly, nejen hmat. Pomůcka je krásně barevná a v kombinaci s esenciálním olejíčkem ji můžeme použít také jako aromaterapeutickou terapii.

A jaké roční přání nás čekají v následujících dnech? Rádi doprovodíme naši klientku paní Stejskalovou na návštěvu ke své sestře do domova pro seniory v Plavči. Paní Orlíkové hledáme krásnou knihu o vážné hudbě v německém jazyce, domlouváme také divadelní představení pro několik dalších obyvatel našeho domova a chystáme také mnoho dalších krásných překvapení.

 

 Další článek