SeneCura SeniorCentrum Šanov

Návštěva knihovny, plánování výstavy fotografií a terapie dotykem

Život u nás v SeniorCentru Šanov se neodehrává jen za zdmi malebného domova se zahradou jako v pohádce. Rádi se s klienty zapojujeme do veřejného života, navštěvujeme cukrárny, knihovnu nebo zoologickou zahradu. Na druhé straně rádi zveme hosty k nám „domů“ ať už v rámci pravidelného pořadu křeslo pro hosta, nebo jako součást mezigeneračních projektů se studenty škol. Snad nejvíce radosti klientům i zaměstnancům činí četné návštěvy rodin při společných akcích jako je například zahradní slavnost.

Tentokráte jsme navštívili knihovnu v Hrušovanech nad Jevišovkou a to ze dvou důvodů.  Ten první je nasnadě a tím je zapůjčení knih, jež třeba nemáme u nás v mnoha knihovničkách domova. Důvodem návštěvy knihovny paní Jelínkové, Homolkové a Škrabalové je i příležitost hezky se obléci a navštívit město a jiné prostředí, než je prostředí domova.  S paní knihovnicí jsme také plánovali připravovanou březnovou výstavu fotografií s texty a básněmi pana MUDr. Odehnala, jež ke společné výstavě vyzval aktivizačního pracovníka Petra.

Zatímco část klientů je na návštěvě knihovny, další se chystá s červeným vínem, zákusky a chlebíčky na oslavu narozenin v červené budově. Další skupina má následující den plný terapií. O tom, že není  nutné tyto terapie přijímat pasivně svědčí přiložené fotografie.  Klientky žluté budovy, dámy, paní Novotná, Hrudníková, Nováková, Janků, Strnadová, Maleňáková a  Homolková přijaly pozvání na vzájemnou masáž dlaní.  To vše za doprovodu zvuků muzikoterapeutických nástrojů s přirozeným laděním. Přiznáváme. Několik klientů usnulo, ale i to je žádoucí následek terapie.

Tradičně jako dovětek rádi doplňujeme nabídku dalších akcí domova. Čeká nás úžasný host paní Andrea Řezníčková se svým životním příběhem a obrázky. Nesmíme opomenout ani nejočekávanější ochutnávku celého roku, tedy únorovou zabijačku.

 Další článek