SeneCura SeniorCentrum Šanov

Malířka Erika Řezníčková v SeniorCentru Šanov

Dnešní pravidelný aktivizační program s názvem „Křeslo pro hosta“ byl zvláštní tím, že náš host byl v mnohém našim klientům velmi blízko.  Malířka Erika Řezníčková žije, maluje i  tvoří od malička na invalidním vozíku a její pohled z výše sedícího člověka na svět je stejný, jako pohled některých obyvatel našeho domova.  Povídání o malování a životě plynulo jako voda.  Začneme-li od konce, dostali jsme krásný dárek – zátiší s květinou.

Také jsme na podzim domluvili prodejní výstavu obrazů paní Eriky. Rádi bychom na tuto výstavu pozvali i obyvatelé Šanova a Hrabětic, samozřejmě i s pány starosty obou obcí.

Povídání probíhalo současně s prezentací autorčiných obrazů. Viděli jsme několik květinových zátiší, dále kopií slavných obrazů a nádherných krajin. Ty jsou z okolí Telče a Valašska.  Krásné barvy krajin nás zavedly do emocí všech ročních období.  A co by paní Erika sama ráda? Chtěla by se podívat do Francie, ráda by malovala krajinu Provence, levandulový kraj. Má ráda tradiční českou kuchyni, nejvíce vepřový řízek, ráda houbaří s manželem, a užívá si odpolední pohodu u malování.

Paní Eriku čekají další výstavy, povídala si s paní Hrudníkovou, paní Veleckou a paní Ing. Novotnou o trpělivosti při práci, o tom jak může bolet ruka, když drží několik hodin štětec a o potěšení z úspěchu.

Zůstal nám krásný pocit z dnešní návštěvy a z povídání  laskavého člověka, který se naučil žít šťastný a spokojený život i přes osobní handicap.

Příští týden nás čeká ochutnávka tradiční moravské zabijačky, a kolegy z řad zaměstnanců čeká velmi zajímavé povídání o validaci – tedy o přístupu ke klientům, jež akceptuje jejich emoce a pocity.

 Další článek