SeneCura SeniorCentrum Šanov

Duhová relaxace s padákem v SeniorCentru Šanov

Tento májový týden plný slunce jsme nazvali „Barevný, duhový“. Kromě kvízu na téma barvy jsme se sešli ve venkovních prostorách domova s klienty na relaxačním cvičení s padákem. Jak ukazují ilustrační fotografie, barevný padák je vhodným prostředkem pohybové aktivity pro seniory.    V kombinaci s posezením, na příjemném dopoledním slunci, naplnil účastníky šanovského setkání pohodou a téměř letní dovolenkovou náladou. Relaxační cvičení jsme doplnili, již známými, pohyby vycházejícími z čínského zdravotního cvičení chi kung, které je vhodné pro získání energie a harmonizaci.  Toto cvičení patří mezi prvky světového kulturního dědictví.  Jak poznamenal pan Jiří, bývalý učitel tělocviku: „Tohle je prima dopolední program, to bych dělal i s dětmi.“  Paní Anna byla nadšená z toho, že celé cvičení zvládla samostatně bez většího zadýchání. Ono není divu, je stejně jako i další klienti našeho domova v každodenní péči rehabilitační kolegyně Lucie a cvičí pravidelně také v rámci aktivizačních programů.

Dopolední pohodu jsme doplnili ještě povídáním ve stínu pergoly na téma, ztráty a nálezy v životě. Otázka: „Co jste v životě našli, co jste ztratili?“ nabrala hlubších rozměrů, nikoli však bez nádechu humoru. Paní Anna s úsměvem poznamenala: „Našla jsem štěstí, vdala jsem se za Šťastného“,  pan Josef s ještě větším úsměvem doplnil vyprávění: „Našel jsem v sadu zakopanou láhev slivovice“ a v neposlední řadě paní Jindřiška zavzpomínala: „Možná jsem ztratila strach žít naplno.“.  A co vy, milí čtenáři? Jaké jsou vaše ztráty a nálezy?

Tento týden nás čeká po dlouhé době katolická mše svatá. Na návštěvu pana faráře se chystají i klienti, kteří již dlouho na tato setkání nechodili a někteří také poprvé.  Potřeba smíření se sebou, s životem a Bohem je jednou z nejvnitřnějších potřeb každého člověka.

Dny v našem domově jsou naplněny aktivní pohodou a činností na bázi dobrovolně zvoleného programu. Kdo z klientů má potřebu klidu a samoty, rádi jej navštívíme v rámci individuálních návštěv a můžeme nabídnout jak povídání, tak naslouchání. Většina aktivizačního týmu prošla validačním školením a je na tyto chvíle odborně připravena. Jak rádi občasně zmiňujeme, jsme pyšní na vlastní vzdělávací program domovů SeneCura.

 Další článek