SeneCura SeniorCentrum Šanov

Nabitý týden s klienty SeniorCentra Šanov

Často se nám, zaměstnancům domova pro seniory SeneCura v Šanově stává, že se nás ptají naši známí, kamarádi, zda se senioři nenudí.

Ano, někdo má rád své ticho a klid, takovou tu přiměřenou nudu. Ovšem pro ty, kdo mají v každém věku rádi činnost a aktivitu, vždy připravíme nějakou lahůdku. Většina z nás i z našich klientů si pamatuje televizní program pana Zedníčka s názvem KUFR. Rozhodli jsme se jím tedy inspirovat, a proto jsme připravili několik předmětů ze soukromé sbírky kolegyně Milušky, které klienti našeho domova hádali. Musíme říct, že úspěšně. Vypeckovávač na třešně, plivátko, pípa a další předměty byly poznány okamžitě. Horší to už ale bylo s našimi pantomimickými schopnostmi a poznáváním činností, řemesel a druhů sportu. Nakonec zvítězil smích. Však co je víc.

Aby toho nebylo málo, další akcí, kterou nám domluvila naše vedoucí sociální pracovnice Jana Tesařová, byla ochutnávka čokolád z Belgie, Holandska, Francie a Itálie. Čokolád bylo hodně, od lanýžů až po višně v čokoládě. A aby někteří z nás nezapomněli na slova krále a jeho sluhy z pohádky Byl jednou jeden král (v podání Jana Wericha a Vlasty Buriana) a jejich heslo: „Přiměřeně, přiměřeně!“, museli jsme laskavým způsobem řídit ochutnávku tak, aby každý ochutnal několik druhů a přitom byla dodržena zásada zlaté střední cesty. Všichni přítomní měli po ochutnávce možnost nákupu čokolád.

Návštěva skutečného RANČE s ukázkou práskání bičem, vrhání nožů a dalších dovedností „Divokého západu“ doprovázená podáváním piva, rohlíků v párku, kávy, studené limonády a dalšího občerstvení byla skutečným zážitkem. Krásné počasí, pohoda pod širým nebem a úžasný program s návštěvou pana ředitele Ing. Veleby způsobila to, že se nám vůbec nechtělo zpět. Každý toto dopoledne prožil jinak. Někdo ve skupině druhých, pod pergolou, jiný v zákoutích ranče u rybníčka u čerstvě posekané trávy, jako například paní Vladimíra. „Takový klid, vůně sena, hejna rybiček v rybníce, stín pod stromy…“ to vše vnímala právě paní Vladimíra.

Náročný a krásný týden zakončíme pohodou doma tak, jak se sluší po náročném výletě. Naším cílem bude odpočívat, povídat si a užít si letního dne. Někdo ve stínu altánku, jiný na sluníčku u jezírka, někdo třeba aktivním cvičení s fyzioterapeutkami Lucií a Veronikou. Příští týden nás čeká oblíbená dramaterapie – tvorba příběhu, nebo jen poskládání obrazu léta ze střípků vzpomínek.

 

 Další článek