SeneCura SeniorCentrum Šanov

Volnočasové aktivity SeniorCentra Šanov

Klienti našeho SeniorCentra Šanov mají vždy na výběr z několika aktivit, kterým se chtějí daný den věnovat. Pokaždé je pro ně něco připraveno, ať už chtějí cvičit, zpívat, péct, nebo si prostě jen tak poklábosit. A z jakých činností si tedy klienti mohli vybírat tentokrát?

Kolegyně Anička a Miluška, tedy naše aktivizační pracovnice, chystaly a dokončovaly s klienty podzimní výzdobu domova. Při této činnosti všichni zavzpomínali, jak vypadal domov v době mládí našich klientů. Dále byla řeč také o tom, jaké práce se doma dřív dělaly, zda se vyráběli a pouštěli draci. Trochu se u toho zpívalo, jak jinak na jižní Moravě.

V  jiné části domova mezitím aktivizační pracovník Petr se svou kolegyní pečovatelkou z budovy A, Janičkou, vedl s klienty debatu nejprve o Karlu Gottovi a hned poté přešel na závažná témata, jako je nevěra, láska, přátelství a víra. A víte co?  Všechny přítomné obyvatelky šanovského domova prohlásily, že byly svému partnerovi vždy věrné a že jsou přesvědčeny, že tomu tak bylo i ze strany jejich manželů a partnerů. Pozitivní příklad pro dnešní generaci, co myslíte?

Na jiném místě slavila další skupina klientů narozeniny pana Ivana, který  nás zaměstnance požádal o pomoc při přípravě a průběhu oslavy. Běžně se u nás totiž slaví narozeniny jednou za měsíc a má to oprávněný důvod. Více jak stovka klientů, to bychom slavili každý den a i dortů a chlebíčků bychom se nakonec přejedli! Nicméně oslava se povedla, všichni se bavili až do pozdního dopoledne. Povídalo třeba o dětství. O tom, co vonělo trávou, o běhání za mičudou, o skákání přes gumu nebo také o schůzkách pod vrbou u potoka.

V další části SeniorCentra zase kolegyně Dáša přichystala pro cvičení ty, co se rádi hýbou a cvičí pohyby s míčem. K tomu ještě přidala paměťové cvičení.  Tak schválně: Kolik slov s předponou PO jste schopni dát dohromady? Naši klienti si vzpomněli na 126 slov!

V další místnosti se mastily karty. Hrála se kanasta, žolíky a další. K tomu se popíjel jemný višňový likér. No prostě pohoda, jaká má doma být.

Na závěr bychom chtěli dodat, že jako vždy v podobných případech, kdy se obyvatelé našeho domova, kteří preferují klid, soukromí a osobní prostor, aktivit účastnit nechtějí, tak jejich přání plně respektujeme. Ale samozřejmě až poté, co si nejprve vyslechnou tu lákavou nabídku volnočasových aktivit.

 Další článek