SeneCura SeniorCentrum Šanov

Ježíškova vnoučata v SeniorCentru Šanov

Když dva dělají totéž, není to totéž. Tohle pořekadlo platí i v našem případě, a to u projektu Českého rozhlasu „Ježíškova vnoučata“, který umožňuje komukoliv přispět na zveřejněný, seniorem vybraný dárek, který by mu udělal radost.

Začneme od konce. Každému dárci vedoucí sociální pracovnice SeniorCentra Šanov, paní Bc. Jana Tesařová, posílá poděkování a zpětnou vazbu v podobě fotografií obdarovaných, tedy našich klientů. Zjistili jsme totiž, že někteří dárci, ač zasílají dárky touto cestou již několik let, poprvé dostali tuto zpětnou odezvu v podobě poděkování za dárky s fotografiemi. A to si myslíme, že je fér. Tedy obdarovaný udělal radost dárci zpět. Jako by kousek vánočního světla putoval mezi lidmi, i mezi těmi, co se fyzicky navzájem ani neznají.

A jak to vypadalo v praxi? Paní Marie pochází z Valašska, a když jsme se ptali, co by jí udělalo radost na vánoce kromě setkání s blízkými, odpověděla jednoznačně. „Já bych ráda nějaké knihy s fotografiemi z mého rodného kraje.“ Tento požadavek byl zapsán a našel se dárce. Mezitím paní Marie na náš rozhovor téměř zapomněla. Když jsme jí předávali knihy, ptala se: „A kdopak mi je poslal? Opravdu je to dárek od úplně neznámých lidí? Co bych jim za to poslala?“ A byla velmi ráda, když se dozvěděla právě informaci, že ze strany SeniorCentra odchází k dárci poděkování s fotografií našeho klienta. Několikrát jsme ji potom při návštěvě na jejím pokoji „nachytali“ s knížkou v ruce a s úsměvem na rtech.

To, že muži jsou nebo bývají celý život kluky, to se obecně říká a ví. Platí to i pro naše dva klienty pana Zdeňka a pana Josefa. Když společně s ostatními obyvateli domova dostali velikou hru – stolní fotbal, požádali pracovníky domova o její složení. Ihned po té se odehrála první bitva, díkybohu fotbalová. Tato hra bude také součástí šanovských zimních sportovních her. A ještě zajímavost k této hře: k hraní se přihlásila také paní Božena, klientka našeho domova, která právě oslavila 96. narozeniny. Mimochodem při oslavě Silvestra jí kolegyně Marcela s jejím svolením udělala make-up, líčení a úpravu nehtů včetně laku dle výběru klientky. Její vnučka s dojetím děkovala za fotografie paní Boženy, nalíčené, upravené a usměvavé. Inu „život po Šanovsku“.

A největší dárek od „Ježíška“? Několik let usilujeme o vlastní duchovní místo k modlitbě, zastavení či vyslovení přání a poděkování. Ozvala se nám úžasná dárkyně paní Tereza Komárková, která společně s Pavlou Vydrovou a dalšími osobami, kterým patří díky nás všech, byla schopna v naprosto rekordní době třech týdnů postavit na tichém místě u rybníka kapličku Panny Marie. Tato kaplička byla posvěcena samotným děkanem Mons. Jindřichem Bartošem, kaplanem P. Pavlem Bublanem a Mgr. Pavlem Sobotkou, jenž se stará o duchovní život našich klientů. Kaplička byla zasvěcena Panně Marii a slavnostně odhalena v den jejího svátku. Hned následující den jsme měli možnost zahlédnout klienty a klientky našeho domova, jak přichází k tomuto místu se svoji modlitbou. Děkujeme všem, jenž v tomto pomohli!

Dalším velkým společným dárkem byl stabilní rotoped od firmy Raventia s.r.o,  jenž doplnil a rozšířil možnosti našich klientů, jak si udržet fyzickou kondici.

Naše klientka paní Jindřiška je známá tím, že ráda cvičí a celý život sbírala a zajímala se o drahé kameny a polodrahokamy. Také ona byla velmi překvapena, když obdržela od Ježíškova vnoučete krásnou sbírku těchto drahých kamenů a navíc osobního malého andělíčka z křišťálu spolu s kosmetikou a osobním dopisem. Krásné že?

A pan MUDr. František? Ten má fotografování jako celoživotního koníčka a je v tom opravdu dobrý. Vždyť u nás v domově uskutečnil již dvě překrásné výstavy a chystá se na výstavu v místních Hrušovanech nad Jevišovkou, také v Brně i Praze. Od „Ježíška“ dostal počítačový program k práci s fotografiemi, a to od paní – češky, jež žije trvale v Austrálii. Tento příběh má krásné pokračování. Pan doktor si s touto „krajankou“ pravidelně dopisuje a nedávno mu od ní přišel další dárek, nádherný kalendář australské přírody.

Zážitků kolem krásného pozitivního programu „Ježíškova vnoučata“ jsme letos a minulý rok zažili mnoho. Celkově bylo splněno 41 přání. Vybrali jsem jen několik, aby dokumentovali krásné úvodní motto naší firmy SeneCura: “Život pokračuje s námi“.

Děkujeme těmto dárcům:

Komárková Tereza

Vydrová Pavla

Manželé Burešovi

Petra Laš

Šmídová Denisa

Paní Valová

Bařinová Veronika

Pan Pavlík

Paní Balíková

Wisniewská Lucie

Vrzalová Vendula

Paní Růžičková

Masjaková Kateřina

Paní Marková

Pan Minár

Paní Pivcová

Paní Kašparová

Klub maminek a dětí z Březí – Rozbořilová Lucie aj.

Pan Musil

Paní Dolníčková

Paní Hillová

Albadri Mirabella

Tichá Eliška

Pan Petříček

Paní Kovářová

Paní Otrčikrová

Paní Czernerová

Paní Pudilová

Paní Knoflíčková

Paní Večeřová

Kovářová Věra

Sudenko Julija

Štronerová Šárka

Védlová Jana

Nepraš Ondřej – firma Raventia.s.r.o.

Vajnerová Lucie

Jašová Markéta

Paní Syrovátková

Paní Kalouchová

Paní Rašnerová

Tomášů Adéla

Dvořáková Petra

Kanovská Sandra

Fejer Jiří

a mnoho dalších!

 Další článek