SeneCura SeniorCentrum Šanov

Arteterapie a zima v SeniorCentru Šanov

Když vezmeme do ruky tužku, pero, štětec, cokoli k psaní a necháme jen tak chvíli bez nápadu ruku s předmětem k malování spolu, začne ruka po papíře či plátně jakoby sama od sebe kreslit nebo malovat. Možná naši náladu nebo skrytou krajinu z dětství nebo třeba obrázek toho, kdo sedí naproti nám. A pak, malující nebo okolo sedící mohou vykládat, co vidí a vnímají. Tak vypadá jedna z mnoha arte-terapeutických dopoledních setkávání s klienty u nás v SeniorCentru Šanov.

Však také naše aktivizační kolegyně Miluška má v tomto oboru vzdělání a nám ostatním vše předává. Tentokráte jsme se zaměřili na téma: “JAK VIDÍME ZIMU“. Někteří klienti malovali pohled z okna na něžně zasněženou krajinu, jiní si představovali, jak vypadá sněhová vločka, druzí jak vidíme zimu, když přivřeme oči. Naši senioři si také vybrali několik výtvarných technik. Od lepení trhaných kousků papíru přes klasické malování k nanášení lepidla a na něj sypání cukru, soli či mouky. Výsledky můžete vidět na fotografiích.  Snad je z fotografií také patrné, že celý den plynul v přátelské, pohodové a usměvavé atmosféře.

A perlička na závěr? Mnozí klienti nám říkají, že neumí malovat, že jim to říkali ve škole nebo se sami porovnávali s ostatními. My zaměstnanci máme vždy radost, když se i tito klienti přidají k naší tvorbě a co navíc, na závěr se jim samotným jejich vytvořené dílo líbí. Tak to bylo i s paní Boženou 96-letou obyvatelkou našeho domova. Její rozzářené oči byly důkazem, že na umění a pozitivní pocit z tvoření není nikdy pozdě.

 Další článek