SeneCura SeniorCentrum Šanov

Zahradní terapie SeniorCentra Šanov

To, že se SeniorCentrum Šanov nachází na vesnici a v areálu domova se nachází rozlehlá zahrada, umožňuje zaměstnancům a klientům realizovat se v tzv. zahradní terapii.

Zahradní terapie je ozdravná metoda, která využívá pobytu v přírodě a pomáhá člověku cítit se lépe. Jedná se o zlepšení jak oblasti psychické, tak i fyzické. Léčebné účinky pociťují i ti, kteří trpí dlouhodobými onemocněními nebo se zotavují po úrazech. Je to vhodná metoda, kterou za podpory pracovníků zvládají i klienty s demencí. S pomocí a podporou pracovníků potom sází a zalévají květiny, okopávají záhony, plejí. Zahradní terapie totiž není jen práce na zahradě. Jsou to různé vůně, vnímání větru, pozorování drobného hmyzu a okolí, slunění…

Zahradní terapie nabízí řadu možností a aktivit, které jsou vhodné i pro imobilní seniory. K tomu slouží vyvýšené pojízdné zahradní záhony, kde pěstujeme jahody, květiny, rajčata i papriky. Jsou totiž výškově dostupné i pro klienty na invalidních vozících nebo pro klienty, kteří jsou jen částečně mobilní a pro chůzi používají různé druhy chodítek.

Co přináší zahradní terapie?

  1. Aktivizuje a stimuluje smysly
  2. Zlepšuje motoriku a koncentraci
  3. Zmírňuje projevy agresivity
  4. Navozuje klid a uvolnění
  5. Prospívá i pobyt venku na čerstvém vzduchu

 

 Další článek