SeneCura SeniorCentrum Šanov

Letní šanovský kvíz s příchutí levandule

Tento týden byl kromě klasických aktivizačních činností ve znamení dvou větších akcí či aktivit, které jsme rádi propojili v případě hezkého počasí s pobytem pod pergolou a pokud nám počasí v tomto nepřálo, tak pobytem a časem stráveným v příjemné společnosti v našich klubovnách a místnostech pro volnočasové aktivity.

Tou jednou a u nás v Šanově tradiční a oblíbenou činností byl kvíz, tentokráte na téma „Žně, obilí a léto“. Pokud rádi soutěžíte s našimi klienty, pak kvízovými otázkami jsou: Co je to čirok, co je to proso, co je mandel, snop a povříslo, z kterého obilí se dělá slad, jaké filmy a písničky znáte s tematikou žní a pěstování či sklizně obilí a několik dalších. Ke kvízu jsme připojili ukázky z filmů a seriálů jako je Plechová kavalerie, Rodinné trampoty oficiála Tříšťky a také ukázka z dokumentu jak se pěstuje čirok a jak se dělá na Valašsku pohanková kaše. K tomu pod vedením paní Boženy zpívání písniček, v jejichž textu se objevují obiloviny, nebo nakonec vzpomínky pánů, jenž kdysi pracovali v JZD a účastnili se žní osobně. Pan Jan si dokonce pamatoval i výnosy obilí z jeho mládí.

Další týdenní činností, jež prolínala svou líbeznou vůní celý domov, byla sklizeň květů levandule a její vázání do svazečků k dalšímu použití, kterým je například šití textilních sáčků k naplnění voňavými květy, aby i v zimě náš Domov a šaty voněly jako kdysi. Také jsme ve fázi výroby levandulového sirupu pod vedením aktivizačních kolegyň Aničky a Milušky. Pánové si povzdechli, proč nedošlo také k výrobě levandulového vína. A to i přes to, že jsme si slíbili společnou výrobu bezového likéru. Ale o tom až příště.

Je samozřejmostí, že jsme každý den začínali malým zdravotním cvičením, jindy jsme přidali vytvoření příběhů a kousek dramaterapie a také mnoho osobních, tu tichých, tu rozesmátých hovorů podle potřeby klientů. U nás v SeniorCentru nuda opravdu nebývá. Příští týden nás čeká báječná ochutnávka na téma letní saláty.

 Další článek