SeneCura SeniorCentrum Šanov

Výlet do Znojma s klienty SeniorCentra Šanov

V pondělí 28. června se po snídani vypravil plný autobus našich klientů SeniorCentra Šanov a jejich doprovodu na výlet do Znojma. Královského to města, které oplývá mnohými kulturními památkami a požitky. Poté, co nás autobus dovezl k Jihomoravskému muzeu, naše kroky zamířily k románské rotundě sv. Kateřiny, jediné zcela dochované památce přemyslovského hradu ve Znojmě, založeného na přelomu 11. a 12. století. Hned při příchodu do areálu většinu z nás okouzlil výhled na kostel sv. Mikuláše a tichou řeku Dyji, která na hladině nesla spoustu rozjařených vodáků. Jen chvíli setrvat na vyhlídce a načerpat tu krásu se nám zachtělo, než zazněl pokyn, že nás již čekají jinde.

Světe div se, naše cesta vedla ke Znojemskému pivovaru, přesněji řečeno k restauraci k němu příslušící. Vedoucí sociální pracovnice Jana Tesařová nás zavedla do zrekonstruovaného historického salonku a to vám byla nádhera! Byl to opravdu krásné místo, ve kterém by člověk dovedl trávit dlouhé hodiny. No a aby nikdo žízní neuschl, tak bylo na místě si dát něco dobrého k pití. Je libo kafíčko, domácí limonádu nebo pivo? Prohlídku pivovaru bohužel nebylo možné uskutečnit skrze chybějící bezbariérový přístup, ale pan průvodce Mgr. Petr Černoch, který prohlídky provádí, za námi přišel, aby nám povykládal o historii a výrobě tohoto tekutého zlata ve Znojmě.

Všichni se občerstvili, a tak by byla škoda se ještě někam nepodívat, když nám do příjezdu autobusu zbývalo ještě chvíli času. Část výpravy se vydala ke kostelu sv. Mikuláše a k čarokrásné vyhlídce na koryto Dyje a hradby jen pár kroků od něj. Měli jsme možnost i prohlídky kostela, kterou mnozí využili. Někteří již byli unaveni, a tak se zdálo, že by přišlo vhod spíše něco dobrého na zub. Co jiného by to mohlo být než kopeček zmrzliny na náměstí? Ta vám byla výborná!

Výlet byl u konce a už nás čekala pouze cesta domů. Účastníci výletu, klienti i jejich mnohočetný doprovod složený z pečovatelů, sociálních, aktivizačních a rehabilitačních pracovnic, asistentky, pradlenky, zdravotních sester a studentek ze Znojma, byl spokojeně zpět s pocitem krásně naplněného letního dne. Na Domově jsme si dali všichni oběd a nadešel čas pro zasloužený odpočinek.

Byl to krásný letní slunečný den plný zážitků. Už se těšíme na další akce, například rybaření v místním rybníčku nebo procházky do šanovského lesoparku s návštěvou nově otevřené zmrzliny u kapličky.

 

 Další článek