SeneCura SeniorCentrum Šanov

Zabijačková ochutnávka a splněné přání našeho klienta v Šanově

Tradiční únorovou ochutnávku si u nás v SeniorCentru Šanov všichni velmi oblíbili. Již několik dní před touto akcí slýchávají členové aktivizačního týmu i jejich ostatní kolegové zvídavé otázky natěšených klientů: „Myslíte si, že škvarky budou i s kousíčky masa? Snad ten ovar bude paprikový jako minule? Bude ta tlačenka i s kousky jater?“ Ano jedná se o zabijačkovou oblíbenou ochutnávku.  Samozřejmě nechybí povídání s prvky reminiscence, tedy vzpomínáni na to, jak zabijačky probíhaly v minulosti, a jak na ně naši klienti vzpomínají. Paní Velecká, paní Liščáková, paní Matějková, pan Doležal a další klienti se ptali, zda se i dnes smí tato činnost volně provádět, zda se dá zabijačka koupit i dnes u řezníka, kolik stojí dvacet deka škvarků a podobně.

Co vše jsme letos ochutnali? Jitrnice, jelítka, tlačenku, škvarky, ovar, játrovou pomazánku a k tomu samozřejmě čerstvý chléb. Všichni jsme si moc pochutnali.

Zvláštností této ochutnávky bylo i to, že pochutnat si na těchto lahůdkách bylo přáním našeho klienta pana Františka Novotného. Jeho přání jsme mu s velkou radostí splnili, a protože byl celý život mlynářem, pochutnal si František i na čerstvém krajíci dobrého chleba.

Především pánové si povzdychli nad tím, že k takové zabijačce by patřila také sklenice piva. Ano přiznáváme tento drobný nedostatek, příště to určitě napravíme. Celý den proběhl ve velmi pohodové téměř rodinné atmosféře. To nás ze všeho těší nejvíce, vždyť jsme přeci „Domovem“.

Příští týden nás čeká kvíz na téma historie. Vítězný tým obdrží cenu v podobě dortu, tak jako vždy. Jaký dort to bude, to se uvidí až při předání ceny. Nechte se překvapit.

 Další článek