SeneCura SeniorCentrum Šanov

Dotek Japonska a den s muzinaktem Ondřejem Smeykalem v SeniorCentru Šanov

Dotek Japonska a den s muzinaktem Ondřejem Smeykalem v SeniorCentru Šanov

Dva běžné dny u nás doma, 7. a 8. listopadu. Ráno jako každé jiné, sestřičky a personál zařizují vše kolem vstávání, snídáme. Aktivizační pracovníci zvou k dennímu programu. Dnes u nás bude sestra naší sestry. Že vám to nedává smysl?

Slečna Nikola nás všechny překvapila pozdravem a přivítáním v japonštině a my ji zase tím, že umíme několik desítek japonských slov. Nevěříte? Origami, tatami, kimono, judo, karate do, aiki do, suši, ikebana, Mazda, Amaterasu, šintó, kendo, katana, wakizaši … Ano, tahle všechna a další slova jsme se naučili. Excelovala v nich obyvatelka našeho domova paní Brigita Eichlerová.

Otázky padaly jedna za druhou, odpovědi byly velmi přátelsky a srozumitelně předneseny a to co zůstalo, byl pocit, že mezi nás zavítala úžasná mladá slečna ochotná si s námi povídat o svém životě. Už víme, že japonské záchody (kdekoli v zemi), které jsou velké, čisté a vybavené, nejsou u nás ani na pražském hradě. V Japonsku si musí děti ve škole samy uklidit a dospělí pracují mnohem více, než dospěláci v jiných zemích. A co by se Japonci mohli naučit od nás? Třeba větší rovnoprávnosti žen. Těšíme se na již domluvené pokračování.

Hned následující den jsme přivítali úžasného a skutečně světového muzikanta Ondřeje Smeykala. Je u nás již tradičním hostem a jeho laskavé povídání a hudba je vždy přínosem a všechny nás tak trochu přeladí do režimu „pohoda a klid“. Přislíbil nám, že po Novém roce nás opět navštíví a pohladí nás svými léčivými tóny. Jeho koncertu byl přítomen i náš pan ředitel Ing. Michal Veleba. Nedivíme se.

Hned příště nás čeká Svatomartinská ochutnávka vín a tradiční menu. Život u nás doma má mnoho podob a barev.

 Další článek